Asijská kuchyně. Co si pod tímto pojmem představíte? Sushi, nudle, mořské plody a pokrmy z rýže. Ale asijská kuchyně vám toho může nabídnout daleko více. Včetně vynikajících dezertů, které vám svou chutí vyrazí dech. Pojďme si některé z těch nejlepších přiblížit.
Lokum
Tento dezert je velmi populární v Thajsku a také v Turecku, odkud vlastně pochází. Jedná se o sladký dezert ve tvaru kostek, jehož základ tvoří gelovitý škrob a cukr. K ochucení se používá růžová voda, citrón, pomeranč, máta, pistácie a spoustu dalších surovin. V Turecku to bývá tradiční dezert ke kávě, nebo po obědu či večeři.
Kakigōri
Kakigōri je japonský dezert, který má dlouholetou tradici. Počátky tohoto dezertu sahají až do roku 794. Jedná se vlastně o led, který se vyrábí z vody získané z přírodních pramenů. Ten se naškrábe na drobné kousíčky a přelije se sirupem. Někdy se můžete setkat i s verzí, která je ochucená kondenzovaným mlékem nebo mochi pastou. Dříve se led škrábal ručně, dnes k tomu většina výrobců používá stroj, což dává dezertu nadýchanou konzistenci.
Mochi
Asi nejpopulárnějším asijským dezertem vůbec jsou koláčky mochi. Ty jsou vyrobeny z lepkavé rýže. Dezert je časově náročný na výrobu, avšak výsledek opravdu stojí za to. Mochi se dále dělí na spoustu dalších druhů, některé zůstávají jen s ochuceným těstem, jiné se plní nejrůznějšími náplněmi, ať už ovocnými nebo třeba tradiční náplní z sladkých fazolí.
Kasutera
Tento japonský dort je tvořen piškotovým těstem, který obsahuje ingredience jako mouku, vejce, cukr a sirup z škrobu. Zásadně se do těsta nepřidává olej či máslo. Vejce se šlehají do nadýchané pěny a to způsobí, že dort má vláčnou a měkoučkou konzistenci. Dnes se běžně prodává i s různými příchutěmi, jako je matcha, zelený čaj nebo něco více neutrálního, třeba čokoláda nebo medová příchuť.