Helko

Ženšen je adaptogen


Také máte někdy pocit, že se svět zbláznil? Máte srovnání s dobou před několika desítkami let, kdy byli lidé klidnější a méně vystresovaní, a připadá vám, že dnes se na každého valí stres jako lavina sněhu v Obřím dole pod vrcholem Sněžky? Nebezpečí stresových vlivů spočívá zejména v jejich nenápadnosti a chronicitě. Aneb, jak praví přísloví: „tisíckrát nic umořilo osla“. Tisíce malých, drobných stresových situací působí v téměř nepřetržitém časovém sledu a neustále vám berou energii, takže se vám jí pak nedostává pro běžné činnosti.

květ Ženšenu

Tento civilizační problém mnozí přehlížejí, což se ovšem odrazí na přetížení nadledvinek, zrychleném stárnutí, pozastavení přirozené regenerace, a lidé umírají v produktivním věku, anebo ztrácí vlasy, mají vrásčitou pleť, případně jim vlasy předčasně šednou ještě před čtyřicítkou. Tomu všemu ale můžeme vystavit stopku. V první řadě tím, že se na stresové vlivy důsledně zaměříme a zamezíme jim přívod kyslíku, aby odumřely. Zároveň s tím si můžeme vypomáhat adaptogenními bylinkami, z nichž nejznámější je Ženšen. Ženšen čaj je jednou z forem, jak tento osvědčený adaptogen užívat. Je však nutné dodržet správné dávkování, aby účinnost bylin byla efektivní. Ženšen sice nevykazuje prakticky žádné vedlejší účinky, ale i zde platí pravidlo zlaté střední cesty.

kořen Ženšenu

Adaptogeny, tedy i Ženšen, udržují hormony v rovnováze, sráží přebytek vyplaveného kortizolu a adrenalinu, tedy stresových hormonů, a my se pak díky tomu cítíme lépe. Nejsme tolik pod tlakem a lépe se také rozhodujeme, jestliže nás někdo nutí k něčemu, k čemu máme přirozený odpor. Společně s Ženšenem vám doporučujeme užívat i vhodné doplňky s obsahem hořčíku, dobrou volbou je minerální voda Magnesia Extra, která obsahuje i křemík, přičemž oba prvky jsou klíčové pro správné fungování organismu, kdy se například hořčík podílí na sedmi stech biochemických procesech v těle.